Bibliodrama Jozef
Kerstnachtdienst Veendam 2010
© Anne de Vries 5-12-2010

(Vooraf: Kindergehuil via de luidsprekers.
Jozef komt binnen, gehuil verstomt)

Nou – we hebben een zoon!
Ja! Alles gaat goed volgens de vroedvrouw. Die is nou met Maria bezig, dus kan ik even weglopen om het jullie te vertellen.

We hebben een zoon! Hij heet Jesjoea, zoals de engel mij voorgehouden heeft – de Romeinse overheid zal er wel Jezus van maken.

O, daar weten jullie niks van natuurlijk!
Tja, beetje lastig verhaal,maar goed, het zit zo.

Maria en ik waren verloofd toen ik erachter kwam dat ze zwanger was – van iemand anders! Ik was daar eerst erg boos over en erg van in de war, want ik ging ervan uit dat we samen zouden trouwen en kinderen hoopten te krijgen.
Maar ze had blijkbaar een ander!

Nou kun je daar een hoop trammelant om maken vanzelf, maar daar schiet niemand wat mee op, vond ik. Dus ik dacht bij mezelf: Ik scheid van haar in stilte, geef haar een scheidingsbrief mee en dan kan ze trouwen met die ander.

Maar toen kreeg ik die droom!
Een engel van God verscheen in mijn droom en vertelde me, dat God Zelf dit kind had verwekt. Ik moest juist wel met Maria trouwen en hem de naam Jesjoea/Jezus geven. Dat betekent: God redt. Dat zei de engel ook nog – Hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden. En de engel citeerde Jesaja over de maagd die zwanger zal worden en Immanuel zal baren.
Erg verwarrend allemaal.
Maar de droom was duidelijk – dus deed ik wat de engel gezegd had.

We wisten dus dat het een zoon zou worden en ook hoe hij moest heten.
Verder heb ik heel bijzondere gevoelens bij dit kind, dat niet echt van mij is – het is van God, dat geloof ik zeker. Maar het is ook van mij, omdat ik zijn vader mag zijn.

Dat ga ik doen ook – zijn vader wezen op aarde.
Want dit kind, mijn zoon, Gods zoon, is de Redder die we verwachten. Ik heb de eer zijn leven te beschermen en hem te voeden en op te voeden.
Hoogst indrukwekkend – uiteindelijk geweldig!
Dus beste mensen: We hebben een zoon en hij heet Jezus!

Ik ga weer naar binnen – volgens mij komen er net een heel stel herders de stal in – even kijken wat er gebeurt….
(gaat af)